Πάρις Παρασχόπουλος

ΠΑΡΙΣ ΠΑΡΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣΟ Πάρις Παρασχόπουλος γεννήθηκε στη Μεσολακκιά Σερρών και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1976 έως το 1987 έζησε στο Παρίσι, όπου σπούδασε μουσική. Στη συνέχεια έζησε τρία χρόνια στην Αθήνα και έπειτα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται στο πολιτιστικό ραδιόφωνο 9.58 της ΕΡΤ3.

Μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλές εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Μεταξύ αυτών σημαντικές είναι οι εκπομπές του με τον καθηγητή και συγγραφέα  Δ. Ν. Μαρωνίτη, με το δημοσιογράφο και συγγραφέα Ηλία Κουτσούκο, η «Όπερα στην ΕΡΤ3» (η πρώτη εκπομπή όπερας στην ελληνική τηλεόραση) κα. Στο πολιτιστικό ραδιόφωνο παρουσιάζει την ιστορική εκπομπή dacapo από το 1997 μέχρι σήμερα .

Απο το 1979 και μετα παίζει μουσική σε συναυλίες και σε κλάμπ σε όλη την Ευρώπη με δικά του έργα και με έργα άλλων συνθετών.

Εργο:

Έγραψε ορχηστρική μουσική για μικρά και μεγάλα σύνολα (περισσότερα απο 40 έργα), 80 και πλέον τραγούδια, μουσικη για το θέατρο (για πάνω από 60 θεατρικά έργα), μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση (40 περίπου έργα) και μουσική για παραστάσεις χορού (15 έργα).

Πολλά από τα έργα αυτά ανέβηκαν σε μεγάλες μουσικές και θεατρικές σκηνές (στο Παρίσι στο institut du monde arabe, στο Centre George Pompidou, στην Ecole Normal de Musique de Paris κλπ.. Στην Ελλάδα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Επιδαυρου, στις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας κλπ.) Επίσης συμμετείχε σε μεγάλα φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφόρησε 9 προσωπικούς Δίσκους και συμμετείχε σε 2 ομαδικούς:

Προσωπικοί δίσκοι: «Η καταγωγή της νύχτας», σε ποίηση Χρήστου Μπράβου, τραγούδι Όλγα Αθανασιάδου.  «Παραμύθια με πολύχρωμες νότες», αφηγήτρια Φιλαρέτη Κομνηνού. «3 ΧΝΑΡΙΑ», σε ποίηση Αντρέα Παγουλάτου, τραγούδι Δημήτρης Νικολούδης.  «Πανσέληνο βλέμμα». σε ποιηση Σταύρου Ζαφειρίου, τραγούδι Δημήτρης Νικολούδης, Λίνα Παλερά.  «Ο Ερωτόκριτος» του Βασίλη Ρώτα, τραγούδι Νίκος Παπάζογλου, Σωκράτης Μάλαμας, Σταύρος Ζιώγας, Αγγελική Λεμονή, Όλγα Αθανασιάδου. «Amphipolis suite for saxorhone and piano», ερμηνεία Duo Hermes (σαξόφωνο Γιώργος Λυγερίδης, πιάνο Ευτυχία Βενιωτά). «ΗΟΜΟ suites»: ‘Η Άτροπος των ημερών’ για βιμπράφωνο και σαξόφωνα, βιμπράφωνο Μαργαρίτα Κουρτπαρασίδου, σαξόφωνα Θεόφιλος Σωτηριάδης, ‘Εξορία’ για σαξόφωνα και ορχήστρα, σαξόφωνα Θεόφιλος Σωτηριάδης. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΑ-ΑΘΗΝΑ (Καβάφης-Παλαμάς)», για ορχήστρα.

Το περιοδικό «Μετρονόμος» στο αφιέρωμα για τον Νίκο Παπάζογλου κυκλοφόρησε με ένθετο ένα τραγούδι του Πάρι Παρασχόπουλου με τον Νικο Παπάζογλου: το «τραγούδι του Ερωτόκριτου».

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδοσεις Μετρονόμος ενα άλμπουμ με τίτλο «ΕΓΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ» – τα τραγούδια των φυλακισμένων γυναικών. Πρόκειται για μελοποιημένα ποιήματα γυναικών φυλακισμένων στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης (γράφτηκαν στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος του συλλόγου «ΕΛΛΗΝΙΟΝ» απο το 2010 μέχρι σήμερα). Τραγουδούν ο Αντρέας Καρακότας, η Μαρία Καργαδούρη, ο Σάκης Βαρβέρης και ο Πάρις Παρασχόπουλος.

Ομαδικοί δίσκοι: «Ραδιοσυνθέσεις» (ΕΡΤ – Η πόρτα που ανοίγει), «Νέα Συντέλεια» (περιοδικό του Νάνου Βαλαωρίτη και Αδρέα Παγουλάτου),

Για τον Πάρι Παρασχόπουλο γράφτηκαν κριτικές και άρθρα σε μεγάλες εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πληροφορίες για αυτόν βρίσκει κανείς στην Εγκυκλοπαίδεια της Ελληνικής Μουσικής, στο βιβλίο «60 χρόνια ΚΘΒΕ», στο «Λεξικό των Ελλήνων Συνθετών», στον «Οδηγό της Ελληνικής Δισκογραφίας» και σε αρκετές σελίδες στο διαδίκτυο.

Ο Πάρις Παρασχόπουλος εχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο του: έχει λάβει τιμητικές πλακέτες από το δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και από το δήμο Τρικαίων, βραβειο απο το δήμο Αμφίπολης για το σύνολο του έργου του, έπαινο απο την πανελλήνια εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και βραβείο απο την ΕΣΗΕΜΘ (Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης) με την τιμητική διάκριση του Επίμονου Θεσσαλονικιού.