Ντίνος Δηματάτης

downloadΟ Ντίνος Δηματάτης μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λάτρεψε τη μουσική και άρχισε να μαζεύει δίσκους. Σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες στην Ελλάδα, ειδικά σε δίσκους βινυλίου αλλά και σε έντυπο μουσικό υλικό.

Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε το 1969, όταν δούλεψε αρχικά στην εφημερίδα ‘Νέα Αλήθεια’ και κατόπιν στη ‘Θεσσαλονίκη’ γράφοντας θέματα μουσικού αλλά και αθλητικού περιεχομένου. Η δράση του διακόπηκε το 1972, όταν έφυγε στην Ιταλία για σπουδές στη Νομική. Επέστρεψε στο χώρο της μουσικής στη δύση της δεκαετίας, όταν βρέθηκε μέσα στους συνεργάτες του αθηναϊκού μουσικού περιοδικού ‘Μουσικό Εξπρές’. Το 1982 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο ‘ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΤΟΥ ΡΟΚ’, το οποίο αναφέρεται στη βρετανική σκηνή.

Το 1989, με την έκρηξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, στρατολογείται από το επιτελείο του ‘Αντένα FM’ της Θεσσαλονίκης και, με το ψευδώνυμο Ντίνος Δέλτας, παρουσιάζει τη δίωρη εκπομπή του ‘Στην Άκρη της Βελόνας’. Για δύο συνεχείς χρονιές η εκπομπή του έρχεται δεύτερη σε προτιμήσεις, μετά από αυτή του Γιάννη Πετρίδη, σύμφωνα με τους αναγνώστες του έγκυρου μουσικού περιοδικού ‘Ποπ και Ροκ’.

Το 1992 επιχειρεί την πρώτη του προσέγγιση στο αγνοημένο ως τότε κεφάλαιο της εγχώριας ροκ σκηνής με το βιβλίο ’25 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΡΟΚ’ (εκδόσεις Λιβάνη).

Έξι χρόνια μετά γράφει την πολυσυζητημένη βιογραφία του Παύλου Σιδηρόπουλου με τον τίτλο ‘ΤΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΜΠΛΟΥΖ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ’ (εκδόσεις Κατσάνος) που έκανε ρεκόρ πωλήσεων. Το ίδιο έτος βραβεύεται από τον ‘Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη 1997’ για την προσφορά του στη μουσική.

Την επόμενη χρονική περίοδο επιστρέφει στην έρευνά του για το εγχώριο ροκ με το ολοκληρωμένο πλέον έργο ‘GET THAT BEAT 60s-70s’, για να ακολουθήσει δυο χρόνια μετά η συνέχεια με το δεύτερο βιβλίο ‘GET THAT BEAT 80s-90s’ (εκδόσεις Κατσάνος), τα οποία αμφότερα δέχτηκαν τις πιο θερμές κριτικές του εγχώριου τύπου.

Συνεργασίες του έχουν δημοσιευθεί επίσης στα περιοδικά ‘Ποπ και Ροκ’ και ‘Zoo’.