Μάκης Στεφανίδης

Ο Κοσμάς (ΜIMG_0006άκης) Στεφανίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1965 όμως μεγάλωσε στην Στοκχόλμη. Στα 14 άρχισε να παίζει κλασική κιθάρα άλλα σύντομα στράφηκε στην ηλεκτρική. Σπούδασε τζαζ κιθάρα, τζαζ αρμονία και ενορχήστρωση στο Kulturama Musicschool, Stockholm με απόφοιτους καθηγητές και στα πρότυπα του Berklee College (Ola Bengtsson, Alvaro Is, Eric Liftig).

To 1989 πηγαίνει στη Βοστώνη για να συνεχίσει τις σπουδές με υποτροφία στο Berklee College of Music, από όπου αποφοίτησε το 1993 με τον τίτλο Bachelor In Music Performance. Στο διάστημα αυτό είχε την ευκαιρία να διδαχθεί από κορυφαίους μουσικούς όπως Jon Damian, Rick Peckham, Hal Crook, Ed Tomassi, George Garzone, Joe Lovano και ιδιαίτερα μαθήματα με τον Charlie Banacos. To 1993 εμφανίζεται στο Edmondon Jazz Festival με αντιπροσωπευτικό σύνολο του Berklee, John Scofield Ensemble.

Aπό το 1996 ζεί και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη σαν αναγνωρισμένος
τζαζ μουσικός και εκπαιδευτικός όπου δίνει ένα δυναμικό παρόν στη
τζαζ σκηνή της πόλης με πολλές εμφανίσεις σε κλαμπ και φεστιβάλ.

Από το 1996-2000 παίζει με το δεκαμελές combo του Διoγένη
Δασκάλου Monie Monie Conniente με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Tο 1996 ξεκινάει και η συνεργασία με το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης
όπου διδάσκει μέχρι και σήμερα τζαζ κιθάρα, τζαζ αρμονία και ear training.

To 2002 με τους Λάκη Τζίμκα και Χρίστο Γερμένογλου ιδρύουν το Μάκης Στεφανίδης τρίο (Plan 3). Μαζί θα εμφανιστούν σε διάφορα φεστιβάλ (Sani, Para thin Alos), με την κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Gulda, 2004) και σε πολλά κλαμπ της Θεσσαλονίκης.

Tο 2012 έγινε κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέρκυρας (μέλος IASJ), όπου συγχρόνως το διάστημα 2011-2013 παράλληλα με τις σπουδές δίδαξε τζαζ κιθάρα και σύνολα.


Εχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς και σχήματα όπως:

Plan 3 (Λάκη Τζήμκα, Χρίστο Γερμένογλου)

Jazz Frequency (Γιάννη Οικονομίδη, Χάρη Καπετανάκη, Κώστα Κουβίδη, Λ. Τζήμκα)

Oleg Chaly Organ Trio/Quartet (Ολεγκ Τσάλυ, Νίκο Βαρυαμίδη, Λ. Τζήμκα, Αλέκο Σπανίδη, Sasha Mashin)

Magic Road Big Band (Φόντας Αβράμογλου)

Makis Stefanidis/Jiannis Pavlidis Quartet (Γιάννης Παυλίδης, Τζήμκας, Γιώργος Κλουντζός-Χρυσίδης)

Γιάννης Παπατριανταφύλλου Gorilla Band (Δημήτρης Τσακας, Τάκης Πατερέλης, Νίκος Βαρυαμίδης)

Sheila Jordan & Lakis Tzimkas Quartet (Τζήμκας, Oleg Chaly, Χρίστος Γερμένογλου, Μ. Στεφανίδης). Half Note Athens, Patra Int. Jazz fest, Mylos Jazz Festival.

Florian Mikuta Quintet

Chuck Manning Quartet

Paulus Quintet (Παύλος Μιχαηλίδης, Μανώλης Σιδερίδης, Νίκος Ψωφογιώργος, Αλκης Καρυζώνης)

Milcho Leviev Quartet

Gravity Trio (A. Σπανίδης, Γ. Σμυρνής, Γ. Παπατριανταφύλλου, Δ. Γιαλαμάς)

Duende Jazz Orchestra (Λ. Τζήμκας, Γ. Οικονομίδης, Α. Σπανίδης)


Εχει παίξει σε ελληνικά και διεθνές τζαζ φεστιβάλ όπως:

Oudayas Jazz Festival, Marocco (Lakis Tzimkas Quartet)

Half Note Athens (με Sheila Jordan)

Sani Jazz on The Hill (με Plan 3)

Mitrovica Jazzfest

Plovdiv Jazzfestival
Methana Jazz Fest (με Chico Freeman)

Mylos Jazz Fest

Stuttgart Theaterhaus

Απο το διεθνή χώρο εχει παίξει με: James Wylie, Craig Bailey, Diego Rivera, Sheila Jordan, Chico Freeman, Chuck Manning,Matt Garrison, Kurt Rosenwinkel, Melvin Butler, Tiger Okoshi, Jim Kelly, Jon Damian, Marko Djordjevic, Milcho Leviev, Rick Peckham, Alex Mashin, Petar Momchev, Peter Salchev, Wolgang Fuhr, Rex Richardson κ.α.

Το 2013 κυκλοφορεί το πρώτο cd του τρίο Plan 3 με τους Χρίστο Γερμένογλου, Λάκη Τζήμκα και Μάκη Στεφανίδη οι οποίοι παίζουν μαζί από το 2002. Το cd έχει τίτλο from Stockholm to Samothraki και κυκλοφορεί από την Polytropon Records.

Απο το 2016 παίζει με την Duende Jazz orchestra σαν house band στο Duende Jazz Bar κάθε τρίτη με προσκεκλημένους απο την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δισκογραφία:

(2017) John Papatriantafilou, Absence

(2013) Plan 3, from Stockholm to Samothraki

(2014) Irene Sinou, Soul Journey

(2010) Pavlos Michailidis, Unfolded Map

(2009) Thessaloniki Jazz Society Compilation

(2006) Thessaloniki Jazz Society Compilation

(2004) Lakis Tzimkas, Different Faces

(2002) Vicky Almazidu, Dream

(1999) Monie Monie Conniente, Ο Διογένης Δασκάλου Παρουσιαζει