Κώστας Παγωνίδης

Καθηγητής Μουσικής – Drummer – Ιδρυτικό μέλος του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης – Γεννήθηκε στην Κατερίνη στις 25.05.1955.Η καταγωγή του από τη μεριά του πατέρα του κρατάει τις ρίζες της από τη Μ. Ασία και τη Βουλγαρία, ενώ της μητέρας του από την Κατερίνη.

Το 1961 μετοικεί με τους γονείς του, από τη γενέτειρά του, στο Βερολίνο της Γερμανίας. Εκεί τελειώνει τις εγκύκλιες σπουδές του σε ένα εξαίρετο και διακεκριμένο σχολείο, το Hildegard – Wegscheider Gymnasium. Στη συνέχεια πραγματοποιεί σπουδές στη Νεώτερη Γερμανική Φιλολογία και Ιστορία, για δύο χρόνια και μέχρι το 1978, στο Πανεπιστήμιο Technische Universität Berlin.
Η μεγάλη αγάπη του για τη μουσική, τον οδηγεί το 1979 να ξεκινήσει πενταετείς σπουδές στο Swiss Jazz School στη Βέρνη της Ελβετίας. Καθηγητής του εκεί υπήρξε ο διάσημος ντράμερ Billy Brooks, ο οποίος ανήκει στη γενιά των μουσικών του post bop και hard bop, ένα μουσικό κίνημα της Αμερικής των δεκαετιών του ’50 και του ’60, προερχόμενο από την ανάμειξη και την επιρροή ενός μουσικού μείγματος διάφορων λαών και κουλτούρας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Swiss Jazz School εντρυφά και ειδικεύεται στο jazz drumming – μουσική με αφρικανοαμερικάνικες ρίζες .

Το 1984 γυρίζει στην Ελλάδα και του προσφέρεται η ευκαιρία για τη θέση του ντράμερ στο μουσικό στέκι “Σελήνη”, όπου γνωρίζει το Νίκο Παπάζογλου. Μαζί του συνεργάστηκε πολλά χρόνια ως ντράμερ και κρουστός με το συγκρότημα “Ταχεία Θεσσαλονίκης”, όπως και με το μετέπειτα σχήμα “Λοξή Φάλαγγα”. Παράλληλα εκείνη την εποχή συμμετέχει και στο μουσικό σχήμα “Α la Carte”, με μέλη τους: Γιώργο Χριστιανάκη (keyboards), Γιώργο Κωνσταντινίδη (κιθάρα), Δημήτρη Γουμπερίτη (μπάσο), Γιώργο Δημητριάδη (τραγούδι), με εκτελέσεις μουσικής new wave και rock. Ακόμη συμμετέχει παίζοντας drums και στη γνωστή μπάντα της δεκαετίας του ’80 “Da capo”, παίρνoντας μέρος στο 2ο και 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Jazz που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Το 1985 γίνεται συνέταιρος και ιδρυτικό μέλος στο Συνεταιρισμό Καθηγητών Μουσικής Θεσσαλονίκης και δημιουργείται το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το Ωδείο, ως Μουσικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, είναι ένας οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διακρίνεται ως το πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα που δίδαξε rock μουσική, jazz, drums, ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο και συνθεσάιζερ. Από την αρχή της δημιουργίας του μέχρι και σήμερα διδάσκει σύγχρονη μουσική και συγκεκριμένα πρακτική και θεωρία του ρυθμού. Μέσα από τις σπουδές αλλά και τη διδακτική του εμπειρία, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το αντικείμενο του ρυθμού από κάθε πλευρά: την τεχνική, την ιστορική και τη συναισθηματική. Η σύγχρονη μουσική τον βοήθησε να εκφράσει την αντίληψη του για την ύπαρξη της εξέλιξης μέσα στις αντιθέσεις. Μαθητές του υπήρξαν drummer της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως: ο Μιχάλης Καπιλίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Νίκος Ψοφογιώργος κ.α. Διεθνείς περιοδείες: Αυστραλία (1994) με το Νίκο Παπάζογλου, Ελβετία (1980 & 1984), Ολλανδία – Γερμανία – Αυστρία (1996, 1997, 1998) με διάφορα συγκροτήματα.

Διετέλεσε κριτικός συναυλιών για το μουσικό και καλλιτεχνικό περιοδικό ΕΞΩΣΤΗΣ.Μαζί με τον Νίκο Παπάζογλου και το συγκρότημα “Ταχεία Θεσσαλονίκης”, κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1985, για μια μνημειώδη σειρά συναυλιών. Οι εμφανίσεις του συγκροτήματος στην Αθήνα είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία, που γίνονται αφορμή να αποφασίσει τη μόνιμη παραμονή του στην Ελλάδα και να συνεχίσει τη μουσική του καριέρα. Χαρακτηριστικό της φήμης που απόλαυσαν οι συντελεστές του συγκροτήματος στις συναυλίες αυτές, ήταν η παρουσία του Richard Wright, οργανίστας των Pink Floyd, ο οποίος ταξίδευε με ιδιωτικό τζετ από τη Ρόδο στην Αθήνα για να τους ακούσει.
E-Mail: K.Pagonidis@gmail.com