Δημήτρης Κίτσος

  • ΚίτσοςΣολίστ

  • 1998 Α’ Κορυφαίος Ομποΐστας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

  • 2003 Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μουσικού Συνόλου  Orpheus Soloists

  • 2012 Καλλιτεχνικός Διευθυντής του St George International Music Festival

  • 2016 Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Four Seasons Festival

  • 2016  Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης

  • τ. Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης

  • τ. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Βορείου Ελλάδος

  • τ. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του  Μουσικού Οργανισμού Conservatoire

Ο Δημήτρης Κίτσος έχει σπουδάσει όμποε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές του στη “Folkwang Hochschule für Musik” στο Essen της Γερμανίας-με υποτροφίες, από τα Ιδρύματα Ωνάση και Αλεξάνδρας Τριάντη. Τελείωσε τις σπουδές του εκεί – “Künstlerische Abschlußprüfung”, “Konzertexamen” και “Kammermusik” – με τον υψηλότατη βαθμολογία “sehr gut” και “mit Auszeichnung”.

Στους μέντορες ανήκουν οι: Prof. Μ. Bourgue, Prof. T. Indermühle, Prof. J.L.Capezzali και Prof. P.W.Feit.

Στον Δημήτρη Κίτσο έχουν απονεμηθεί  βραβεία στους παρακάτω διεθνείς διαγωνισμούς:

1993, 1ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου – κατηγορία Ντούο – της Helexpo, Ελλάδα,
1994, βραβείο ως ο καλύτερος ομποΐστας στον Διεθνή Διαγωνισμό F.H.E. στη Γερμανία,
1995, 2ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνιστιμό Όμποε Fernand Gillet της IDRS (International Double Reed Society) στο Rotterdam της Ολλανδίας.

Μετά τις επιτυχίες αυτές,  προσεκλήθει ως  επισκέπτης καθηγητής όμποε στο Πανεπιστήμιο Fu-Ren της Ταϊπέι, στην Ταϊβάν. Δίδαξε επίσης για πολλά χρόνια ως βοηθός καθηγητή στη Folkwang Hochschule für Musik, στο Έσσεν της Γερμανίας και από το 2002-2010 δίδαξε στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, στο Ωδείο της πόλης της Δράμας και σήμερα στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Ο Δημήτρης Κίτσος δίνει τακτικά Master Classes στα πλαίσια του St George International Music Festival όπως επίσης και ως προσκεκλημένος καθηγητής στο Leeds College of Music – Αγγλία και Dong-A University – Νότια Κορέα.

Από το 1998 ο Δημήτρης Κίτσος είναι σόλο ομποΐστας της Κρατική Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ μεταξύ άλλων με ορχήστρες όπως η Βασιλική Ορχήστρα της Δανίας, η Folkwang Kammerorchester, η Kammerphilharmonie Salzburg, η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Αθηνών, την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας – WDR.

Ο Δημήτρης Κίτσος έχει δώσει συναυλίες στο Konzerthus στο Όσλο της Νορβηγίας, στο National Hall στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, στο Μέγαρο Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Reidtstadl του Neumarkt της Γερμανίας, στην Berliner Philharmonie, στο92Y Kaufman Concert Hall στην Νέα Υόρκη, στο Schloß Kromeriz στην Τσεχία, στο Palais Attems στο Γκρατς της Αυστρίας.

Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Bain de Music στη Γαλλία, στην Ελλάδα Δημήτρια, Ελληνικό Φεστιβάλ, Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής στο Mönchengladbach στη Γερμανία, για το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στο Μέγαρο Αθηνών στην Ελλάδα, στην Τσεχική Forfest, Styriarte στην Αυστρία, στο Φεστιβάλ Ossiach – Villach στην Αυστρία, στο Φεστιβάλ Κυκλάδων στη Σύρο Ελλάδα, Incontri d’Estate στη Σικελία της Ιταλίας έχοντας συνεργασίες με διακεκριμένους καλλιτέχνες, όπως τους: Λεωνίδα Καβάκο, Nobuko Imai, Miklos Perenyi, Vladimir Mendelssohn, Lars Anders Tomter, Myriam Contzen, Christoph Henkel, Francois Bend, Hector MacDonald, Rainer Moog, Rudolf Koelman, Richard Studt, Peter Nagy, Patrick Demenga, Hariolf Schlichtig, Hanna Weinmeister και αρχιμουσικούς όπως τους: Hogwood Christopher, Christopher Warren Green, Βασίλης Χριστόπουλος, Olaf Koch.

Ο Δημήτρης Κίτσος έχει ηχογραφήσει για την ελληνική και τη γερμανική τηλεόραση και  ραδιοφωνία καθώς και τρία CDs με σόλο έργα R.R.Benett, Th.Lalliet, A. Vivaldi, Ε. Bozza, H. Dutilleux, R. Schumann, J.S.Bach, J.Pixis και έργα μουσικής δωματίου του L.v.Beethoven. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια ηχογράφησε ως σόλο ομποΐστας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης έργα του Ν. Σκαλκώτα και άλλων ελλήνων σύγχρονων συνθετών όπως και έργα του Ildebrando Pizzetti για τις δισκογραφικές εταιρείες NAXOS  και BIS.

Ο Δημήτρης Κίτσος είναι από το 2003 καλλιτεχνικός διευθυντής τoυ μουσικού συνόλου Orpheus Soloists, από το 2004 ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Ξύλινων Πνευστών με την οποία είχε την τιμή να ερμηνεύσει ενώπιον του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού Sir Neville Marriner, από το 2012 καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του St George International Music Festival και από το 2016 καλλιτεχνικός διευθυντής του Four Seasons Festival.

Από το 2016 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης.

——————————————————————————————–